top of page

Izvanučionička nastava u Karlovcu



14. ožujka učenici četvrtih razreda posjetili su dva muzeja u Karlovcu.

Najprije smo posjetili Muzej Domovinskog rata  – povijesni muzej o nastanku suvremene Republike Hrvatske i borbi za neovisnost u Domovinskom ratu na karlovačkom području. Razgledali smo unutarnji i vanjski dio izložbe sa svim stvarnim eksponatima, bez ijedne replike. Interaktivni postav omogućio je pokretanje videa, odabir fotografija i slušanje snimki povijesnih govora iz 90-ih raznih godina. Zanimljiva je bila usporedba prvog hrvatskog oružja i moćnog agresorskog. Poseban dojam ostavio je prikaz fotografija poginulih branitelja Karlovca složenih u oblik Hrvatske . Saznali smo mnogo o ratnom vremenu u Karlovcu od prve sirene za zračnu uzbunu 18. 9.1991. do posljednje sirene 7. 8.1995. Karlovčani su 84 puta išli u skloništa i u njima proveli više od 1 200 sati.

Sve se dojmila izložena maturalna odjeća i uniforma jednog karlovačkog srednjoškolca koji je odmah nakon proslave mature otišao braniti svoj grad.

Vanjskim prostorom dominira kontrast srušenog neprijateljskog miga i hrvatskog, usmjerenog u nebo.



Nakon odmora u parku posjetili smo Nikola Tesla Experience Centar.

"Nikola Tesla Experience Center Karlovac jedinstven je centar posvećen geniju elektriciteta. Edukacijsko-turistički kompleks nalazi se na adresi Rakovac 6 tik do Gimnazije Karlovac, škole na kojoj je mladi Tesla maturirao 1873. Sa svojih 700 m2 prostora raspoređenog na tri etaže mjesto je to gdje se tehnologija susreće s vizijama. Što možete očekivati? Edukaciju, inspiraciju, igru i zabavu..." Od najranijeg djetinjstva u Smiljanu i Gospiću kroz zanimljiv i neobičan životni put ovog genija putovali smo izmjenom kratkih crtica o posebnostima N. Tesle u obliku filmova, slika i zanimljivih kvizova.

Ova terenska nastava obogatila nas je novim znanjima i ponosom zbog pripadnosti našoj domovini Hrvatskoj.










51 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page