top of page
  • Writer's pictureveseliradoznalci

Utrka mira u našoj školi



Danas smo dočekali trkače Utrke mira.

Utrka mira je svjetska mirovna štafetna manifestacija koja se održava svake godine i za cilj ima promociju međunarodnog prijateljstva i razumijevanja. Internacionalni tim trkača putujući kroz više od 150 zemalja svijeta nosi upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u harmoniji te ju predaju iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesta kroz koje prolaze. Od 17.10.- 24.10. utrka prolazi kroz Hrvatsku i ove godine ruta prolazi i kroz Jastrebarsko.

Iste manifestacije se organiziraju u 150 zemljama svijeta.

Mnoge poznate ličnosti dale su podršku Utrci: Carl Lewis – glasnogovornik utrke, Papa Ivan Pavao II, Mihail Gorbačov, Majka Tereza, Muhamed Ali, Pele, Nelson Mandela, Paul Tergat, biskup Desmond Tutu...

Prva baklja u europskom dijelu utrke krenula 1989.g. iz Zagreba. Od tada se Utrka redovito održavala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i Hrvatskog Olimpijskog Odbora.

Evo kako je to izgledalo kod nas. Trkače su na glavnom grdskom trgu dočekali naši učenici i s bakljom dotrčali pred školu. Tu ih je sve pozdravila ravnateljica nakon čega su se kratko predstavili trkači iz Argentine, Austrije, Meksika, Srbije i Češke. Nakon njihova kratkog programa uslijedio je i naš program. Školski zbor otpjevao je dvije pjesme, a dramsko-recitatorska skupina predstavila se s nekoliko recitacija.

Trkači su školi dodijelili priznanje. Susret je završio predavanjem baklje iz ruke u ruku uz zajednički krug oko igrališta. Druga skupina naših učenika trkača ispratila je goste s bakljom mira koji su se uputili u Karlovac gdje je njihova sljedeća točka.





64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page