top of page
Search
  • Writer's pictureveseliradoznalci

Miro kao poticaj

Španjolski slikar i kipar Joan Miro bio nam je poticaj za zajedničko stvaranje. Naime, njegova slika "Vrt" davno je inspirirala polaznike Likovne skupine u našoj školi da naperave jedan mural prema toj slici. Tako smo najprije otišli do kraja hodnika u kojem je taj oslikani zid. Zadatak je bio opisati što vide. Osim pokušaja pronalaženja poznatih, realnih likova bilo je i navođenja elemenata likovnog jezika što je za učenike 1. razreda odlično postignuće. Upravo takvi "bljeskovi" dokaz su učitelju kako se usmjereno opažanje i gledanje može odgajati.

Čini se to naravno, malim koracima, no do 4. razreda još je mnogo vremena. Ipak pronalaženje realnih motiva koji su pak odraz učenikova iskustva i doživljajnog, osobnog svijeta, potiču druge na promišljanje, promatranje i slušanje iskaza. Bilo je nevjerojatnih i maštovitih asocijacija.


Po povratku u učionicu poslušali smo neke crtice iz života slikara. Zastali smo opisujući i razgovarajući o motivima i likovnom sadržaju njegovih dviju slika. Učenici su vrlo detaljno opisivali i tražili detalje kojima će potkrijepiti svoju pretpostavku. (Ovaj dio izvediv je u svojoj punini jedino tijekom nastave "uživo" stoga smo iz dana u dan zahvalni što nam je to omogućeno i radujemo se svakom novom danu i izazovu).






Ponovno smo se vratili slici vrt uz zanimljivu animaciju.

Slijedio je zadatak - prema izdvojenim oblicima za tijelo i dijelove tijela učenici su odabirali ponuđene oblike i stvarali svoj lik koji su oslikali temperama. Nakon sušenja tempere, izrezali smo ih i zalijepili na podlogu u boji. Nakon toga smo markerima dodali crte i oblike koje je koristio i slikar.




155 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page