top of page
Search
  • Writer's pictureveseliradoznalci

Proljeće je tu


Međupredmetna povezanost je nešto što se podrazumijeva u planiranju nastavnih sadržaja i nema učitelja koji o tome ne vodi računa. Što su učenici mlađi to je važnost povezivanja sadržaja važnija kako bi se postigla cjelovitost u učenju i spoznavanju svijeta oko sebe. Godišnja doba posebno su "zahvalno" područje za korelaciju.

Ovih dana i mojim prvašićimanam je sve u znaku proljeća. Počeli smo s obilaskom školskog dvorišta, promatranjem prvih pupova na okolnom drveću i grmlju, traženjem proljetnica u travi ispod breza i platana, a danas su nas iznenadile i nove sadnice rascvjetanih forzicija.


Uslijedio je domaći zadatak da uz pomoć roditelja (tko može) učenici fotografiraju proljetnice na koje naiđu u blizini svojih domova ili na okolnim brežuljcima koje vikendom posjećuju. Nastale su divne fotografije od kojih smo stvorili plakat i izložili ga u učionici. Danas su nam dostupne fotografije u visokoj kvaliteti, no ove naše imale su posebnu vrijednost, značenje, priču. Učenici su ih promatrali, opisivali, uspoređivali, a neki roditelji su poslali fotografije proljetnica za koje mnogi nisu čuli. Tako smo se i podsjetili da se proljetnice ne beru, već im se divimo u prirodi i na fotografijama.

U izradi je i plakat na kojem ćemo pratiti vrijeme, uočene promjene u životinjskom i biljnom svijetu te u radu ljudi. Za praćenje duljine dana odlična nam je popodnevna smjena kada bilježimo koji se školski sat počinje mračiti.



Sve smo popratili pjesmom "Zvončić u proljeće", sviranjem na trokutićima i slušanjem Vivaldijeva Proljeća kojeg smo imali prilike češće slušati kao podlogu za video isječke u digitalnoj opremi udžbenika.






Na hrvatskom smo slušali i čitali predivnu pjesmu I. Kozarčanina Visibabe, zamišljali slike, učili nepoznate riječi, prepoznavali zvukove i uočavali detalje na ilustracijama uz pomoć odličnih zadataka iz medijske zbirke.


Animacija i 3D prikaz cvjetova uvijek dodatno motiviraju učenike i usmjeravaju pažnju. Bilo je zanimljivo okretati cvijet, zaviriti u unutrašnjost, vidjeti presjek lukovice.


Na satu Likovne kulture smo iz prirode došli do dječjih igrališta i parkova koja će uskoro oživjeti i konstruirali smo penjalicu. Bio je to vrlo zahtjevan zadatak koji traži mnogo strpljivosti, preciznosti... Nije išlo lako, no naučili smo da samo treba ustrajati makar ponekad morali odustati od početne ideje.

Ovo je mali uvod u zanimljive aktivnosti koje nas čekaju ovoga proljeća.









342 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page