top of page
Search
  • veseliradoznalci

Naša Web učionica

Na početku ove školske godine učenicima je pouđena nova izvannastavna aktivnost pod nazivom Web učionica. Jedan od poticaja bilo je i uključivanje u projekt pod istoimenim nazivom u koji se aktivno uključilo više od pedeset razreda u Republici Hrvatskoj https://webucionica.weebly.com/. Osim naše želje za znanjem i učenjem sadržaja koji se odnose na informacijsko-komunikacijske tehnologije, a koji nisu dio obveznog nastavnog programa, snažan poticaj bio je i onaj tehničke prirode. Naime, ukazala se mogućnost korištenja informatičke učionice u našoj školi. Tako je program naše nove izvannastavne aktivnosti postao i dijelom ovogodišnjega školskoga kurikula.

 

Rad u informatičkoj učionici odvijao se svaki drugi tjedan u blok-satu. Osim na satima izvannastavnih aktivnosti učenici su i tijekom redovne nastave prigodno upoznavali određene web-alate, način njihove uporabe, primjerene načine komunikacije uz kontinuirano naglašavanje sigurnosti na internetu.

Nakon dogovora oko načina rada u informatičkoj učionici, krenuli smo s upoznavanjem jednostanijih alata i izradom sadržaja. Dogovor je bio izraditi što više vježbi i zadataka koji će svim učenicima našega razreda poslužiti za uvježbavanje nastavnih sadržaja. Izrađene vježbe objavljivane su na razrednoj mrežnoj stranici i osim učenika našeg razreda dostupne su i ostalim zainteresiranim učenicima.

Učenici su ubrzo shvatili da je zanimljiva interaktivnost, grafički izgled i dopadljivost vježbi u drugom planu, tek nakon sadržaja. To znači da je prije svega trebalo dobro ovladati sadržajima za čije uvježbavanje izrađuju određen kviz, pitanja i slične vježbe. Osim toga svaka pravopisna ili jezična greška je neprihvatljiva.

Već iz navedenoga vidljiva je velika korist za učenike. Za izradu neke vježbe u odabranom web alatu, upznavanje alata tek je prvi korak. Potrebno je „usput“ svladati još niz radnji u pripremi materijala potrebnog za izradu vježbe. Učenici su tako krenuli od uvježbavanja snalaženja na računalu, kreiranja mapa, spremanja materijala u određene mape. Također su učili kako pronaći odgovarajući slikovni materijal poštujući autorska prava, jednostavnu obradu fotografija i manipulaciju njima, međusobnu komunikaciju, snalaženje na odabranom mrežnom mjestu za kreiranje sadržaja i druge komunikacijske vještine.


Sljedeći korak bila je odluka za već poznat i široko primjenjivan LearningApps. To je mrežno sjedište gdje se mogu pronaći različiti besplatni alati i gdje se pomoću predložaka mogu izraditi vlastite vježbe. LearnngApps ima mnoštvo alata koji su osmišljeni kao mali interaktivni moduli s mogućnošću uključivanja u nastavne materijale, ali i uz mogućnost primjene u samostalnom učenju.



Na učiteljičinom korisničkom računu napravljen je razred 4. d. Učenicima je omogućeno priključivanje razredu generiranjem korisničkih računa. Na ovaj način učenici s odgovarajućim korisničkim podatcima na jednostavan način pristupaju sigurnom okružju. Onovna namjera bila je omogućiti učenicima proučavanje predložaka i izradu edukativnog sadržaja/vježbi u odabranom predlošku. Prije objavljivanja vježbi, učenici su trebali ispraviti greške, a na taj način su također razvijali i svoje metakognitivne vještine.

 

Uz redovan rad u Web učionici, provedene su i druge aktivnosti:

- obilježavanje Dana sigurnijeg interneta sa zapaženim predavanjem našeg suučenika i njegovim gostovanjem u susjednom razrednom odjelu,

- istraživanje podataka i sadržaja povezanih s razrednim projektom Iz prošlosti domovine Hrvatske,

- aktivnosti u Mjesecu hrvatskoga jezika,

- aktivnosti uz projekt We paint like Vincent van Gogh i upoznavanje Europeane - platoforme za slobodno pretraživanje i direktan pristup dva milijuna digitalnih objekata (filmovi, fotografije, slike, karte, rukopisi, knjige, novine i arhivski zapisi) s odgovarajućim podatcima, podatcima o autorskim pravima te poveznicom na mjesto originalnog digitalnog objekta.



 



Kao i mnogi drugi učenici tijekom održavanja nastave na daljinu dobro smo iskoristili postojeća znanja i vještine te smo ih još produbili i proširili. Primjerice, u svakodnevnoj komunikaciji u zatvorenoj grupi na društvenoj mreži, uporabom alata za video komunikaciju, samostalnom pripremom i slanjem sadržaja i uradaka.





U nastavku donosimo fotografije i poveznice na neke od naših vježbi i aktivnosti. U njima će se još uvijek naći pokoja greška, no mi na njih gledamo kao na naš početak i kao na rezultat nečega u što smo uložili puno volje i truda.





Recent Posts

See All
bottom of page